T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / YENİMAHALLE - Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mezuniyet Sonrası İş Bulma İmkanları(MUHASEBE)

MEZUNLARIN İSTİHDAMI

 

·       MUHASEBE BU GÜNÜNDE GELECEĞİN DE EN YÜKSELEN MESLEĞİDİR...

·      * Muhasebe alanında işsizlik söz konusu değildir.

·      * Mezunlarımız işsiz kalmaz. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra da rahatlıkla iş bulabilmektedir.

·      * İlimizde ve özellikle iş merkezlerine yakın  konumu itibariyle ilçemizde Muhasebe Alanı öğrencilerine sektörden yoğun talep mevcuttur.

·      * Genel lise mezunları bile sertifika alarak kendilerini bu alanda yetiştirerek muhasebe sektöründe iş bulmaya yönelmektedir.

·      * Muhasebe mesleğinin geniş bir istihdam alanı mevcuttur. Bilgi düzeyi arttıkça statüsü ve gelir seviyesi artan bir meslektir.

·      * Her mesleğin muhasebeciye ihtiyacı vardır. Küçük bir büfeden, dev holdinglere kadar tüm işletmeler muhasebeciye ihtiyaç duyar.

·      * Paranın olduğu her yerde MUHASEBE vardır.

·      * TÜRMOB verilerine göre Ankara´da 13.640 SMM 1463 YMM mevcuttur.

·   * Ülke genelinde ise 111762 SMMM 4767 YMM mevcuttur. Mali müşavirlerin ortalama yanlarında çalışan sayısı 3-4 civarıdır. Bu bakımdan büyük bir meslek grubudur. Küçük bir bakkal dükkanından dev holdinglere kadar muhasebeciye ihtiyaç duyar.  

·      * Tüm ticari işletmeler için muhasebeci yasal zorunluluktur.

·       * Öğrencilerimiz 12.sınıfta işletmelerde beceri eğitimi dersi kapsamında 3 gün işyerlerinde eğitim görmekte ve işyerlerince çok tercih edilmektedir.

·       * İşletmelerde mesleki eğitim önemli bir deneyimidir.

·       * Muhasebe finansman alanı öğrencilerimizin iş yerlerine yerleştirilmesinde hiçbir sorunla karşılaşılmadığı gibi talep fazlalığı vardır. Son yıllarda gelen taleplerin ancak yarısını karşılayabilmekteyiz.

·       * Öğrencilerimizin yaklaşık % 50 si okul bitiminde staj yaptıkları işletmelerden teklif almaktadır.

·      * Başlangıçta ön muhasebe elemanı olarak çalışmaya başlarlar.

·       * Açıköğretim fakültesi muhasebe alanı öğrencileri için büyük bir avantajdır. Staj yaptıkları işletmelerden ayrılmadan kısa zamanda kazanç elde ederek aynı zamanda üniversite eğitimi alabilirler.

 * Alanımız  üniversite başarısı bakımından okulumuzda ilk sırada gelmektedir.       

       

MUHASEBE FİNANSMAN ALAN ŞEFİ

Makbule  ALTINOK

Muhasebe geleceğin mesleğidir.

En önemli kariyer mesleklerindendir.

İstihdam oranı yüksektir.

Mezunlarımızın işsiz kalması söz konusu değildir.

Yeter ki bu mesleği yapmaya istekli olsunlar.

                     

Paranın olduğu her yerde MUHASEBE vardır...

                      Ülkemizde Her türlü mesleğe ihtiyaç vardır. Ama tüm mesleklerinde mali işlerinin  yürütülmesi için  MUHASEBE ELEMANLARINA  ihtiyaçları vardır.

Muhasebeci Tacir ile devlet arasında köprüdür. Bu mantıkla düşünürsek mesleğin önemi ve iş bulma imkanı gayet net ortaya çıkmaktadır.

                      Çalışkanlık, dürüstlük, disiplin, yeniliklere ve öğrenmeye açık olmak mesleğin temel gereklilikleridir.

 

 

SMMM MESUT AY

                   Ben 1993 yılında o zaman ki ismiyle Yenimahalle Ticaret Lisesinden mezun oldum.  1994 yılında İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi işletme bölümünü kazandım.  1998 yılında üniversiteden mezun oldum. Lise hayatımda bana bu başarımda katkısı olan tüm öğretmenlerime çok çok teşekkür ediyorum. Onların sayesinde üniversite ve Mali Müşavirlik hayatımda hep başarılı oldum. Lise hayatımızda tabi ki herkesin bir çok hatırası vardır. Bizlerinde bir çok hatırası var.

                   2016 yılında Muhasebe öğretmeni Makbule ALTINOK hocamızın MUHASEBE SOKAĞI çalışmasına destek olmaya çalıştık. Güzel bir çalışma oldu. "Mezunlardan Mektup Var" köşesi için biz de bu çalışmaya katkı sunmak istedik. Sizlere yol göstermektir amacımız. Muhasebecilik mesleği kalifiye, geleceği açık, maddi getirisi oldukça iyi bir kariyer mesleğidir. Yeter ki azimli, çalışkan ve yeniliklere ve öğrenmeye açık olunuz, başarı sizi mutlaka sizinle olacaktır.

                   Hali hazırda okulumuzda okuyan kardeşlerime başarı için çok çalışma gerektiğini muhasebe mesleğinin geleceğin mesleği olduğunu ve hiçbir şeyi gözlerinde çok fazla büyütmemeleri gerektiğini hatırlatırım. Neticede bizlerde sizler  gibi bir zamanlar aynı sıralarda eğitim gördük. O yüzden muhasebe konusunda ısrarcı olunuz temennisinde bulunabilirim. Severek, isteyerek, azimle başlayacağınız muhasebecilik mesleğinden fazlasıyla karşılığını alacağınızdan emin olunuz...

                    Sevgilerimle.

 

MUHASEBE ELEMANI YİĞİT TURAL

Ben 2010 yılında o zaman ki ismiyle Yenimahalle Ticaret Meslek  Lisesinden mezun oldum. Hemen çalışmaya başladım. Ardından Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesine başladım ve 2016 yılında mezun oldum. Lise hayatımda bana bu başarımda katkısı olan tüm öğretmenlerime çok çok teşekkür ediyorum. Tek pişmanlığım lisede iken alan derslerimi keşke daha dikkatli dinleseydim.

İçinde bulunduğumuz mesleğe gelecek olursak. Bugün bir mali müşavir stajyer adayı olarak gerçekten sabrederek bir takım engelleri ve zorlukları aşarak bir yerlere gelindiğini kendim müşahede ettim.  Şu an SMMM Mesut AY ile çalışmaktayım, kendisi de okulumuz mezunudur. Sizlere tavsiyem SABIR. Bu işin özü bu. Sabırlı ve dürüst olanların ekmek yiyebileceği bir meslek. Allah hepinizin ve hepimizin bahtını açık etsin. Hepinize başarılar diliyorum.

 

MUSTAFA POLAT

2000 YILI MEZUNUMUZ

YMM BÜROSUNDA KONTRÖLÖR...

 

Yeminli Mali Müşavirlik bürosunda kontrolör olarak görev yapmaktayım. Yeminli Mali Müşavirliğimiz Gıda, İnşaat, Makine üzerinde yoğunlaşmış faaliyet alanları konularında daha yoğun çalışmaktadır.

Okulumuzdan önceki yıllarda ki ismi "Yenimahalle Ticaret Meslek Lisesi" ismi ile 1999-2000 döneminde mezun oldum. Anı olarak aklında birçok anı var tabi ki, arkadaşlıklarımız çok güzeldi o yıllarda. Çok dostluğumuz oldu halen devam eden. Daktilo dersini çok severdim. Kadir Sayan, Türkan İzgi öğretmenimiz halen aklımdadır. Çok saygı duyduğum öğretmenlerimdir.  Kadir Sayan öğretenim sayesinde şuan bilgisayarı 10 parmak kullanıyorum, hayat boyu bana kattığı en güzel şeydir. Çünkü bu hem iş hayatımda, hem de 2006 yılında yaptığım askerlik zamanında bana müthiş bir fayda sağlamıştır.

 

Geç başlamış üniversite hayatıma halen "Anadolu Üniversitesi-Açıköğretim Fakültesi-İşleme Bölümü" okuyarak devam etmekteyim.

 

2001 yılında başladığım Yeminli Mali Müşavirlik Bürosunda halen çalışmaktayım. Mesleğe ilk başladığım zamanlar çırak diye tabir edilen konumda idim. Ama üstlerimin ve büyüklerimin tüm işlerini takip ede ede, sora sora onlardan hep bir şeyler öğrendim. Bu vesile ile Mali Müşavirimiz Gökhan Kelemci abimize de teşekkür etmek istiyorum. Bildiği her şeyi bir öğretmen gibi bana işledi. Ve bu abi kardeşliğimiz 15 seneden beri devam etmektedir. Bir ömür boyu da devam edeceğini ümit ediyorum.

Öğrenci arkadaşlarıma naçizane önerilerim, hayat boyu boş bir bardak olsunlar. Bilgiye aç, saygılı, güvenilir, sözünün eri insan olsunlar. Boş bir bardak olarak kendilerini bilgiyle doldursunlar. Öğrenmenin yaşı ve sınırı yoktur. Hele ki bizim mesleğimizde. Üstlerine büyüklerine saygılı, en önemli şeyinizi bile emanet edebileceğiniz güvenilirlikte, ağzından bir kelime bile çıktığında o sözünün arkasında duracak birer birey olmaları.

Bu vesile ile bu imkanı bize veren "Muhasebe Sokağı" ve "Mezunlardan Mektup Var köşesini" oluşturan Muhasebe öğretmeni, Makbule ALTINOK öğretmenimize, ve çok kıymetli öğretmenlerime bizi bu günlere getirdikleri için teşekkür ederim.

 

05/05/2016

Saygılarımla,         Mustafa Polat

 

SMMM BÜLENT DEMİREL

1990/1993  Yenimahalle Ticaret Lisesi mezunuyum. Halen Serbest Muhasebeci Mali Müsavir olarak Anakara Kızılay´da mesleğime devam etmekteyim.  Mezun olduğumdan itibaren bu mesleğe devam ettim. Muhasebe ve müşavirlik işleri, defter tutma şirket ve şahıs firmalarının iş ve işlemlerini takip ediyorum. Muhasebe mesleğinde insan her zaman kendisini geliştirebilir her zaman yeni şeyler öğrenebilir. Mesleğinize gereken önemi verirseniz iyi bir kazanç ve itibar elde edebilirsiniz.

Sizlere tavsiyem her zaman çalışın çok çalışın, belli bir yaşa geldiğinizde çalışmanın, meslek sahibi olmanın ne kadar faydalı olduğunu göreceksiniz. Muhasebe geleceği olan, iyi bir kariyer mesleğidir. Bu mesleği düşünen öğrencilerimiz hiç endişelenmesin iş imkanları oldukça iyidir. Sektörde iş bulma anlamında en geçerli meslektir.

Bu meslekte işsizlik söz konusu değildir. Ön muhasebe, Muhasebe, SMMM, YMM hepsinin sektörde yeri vardır.  Yeter ki isteyin ve gereken çabayı sarfedin başarı ve kazanç sizi bulacaktır.              

Unutmayın, emeklerinizin karşılığını mutlaka alacaksınız.

 

MUHASEBE ELEMANI

Perihan GÖKDEN

Yenimahalle ticaret meslek lisesinden 2015 yılında mezun oldum. Staj yaptığım yerde çalışmaya devam ettim. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Muhasebe bölümünü bitirdim.

Muhasebe bir düzen mesleğidir. Hayatınızı düzene koyan iyi bir meslektir. Mesleğe gereken önemi ve özeni verirseniz karşılığını fazlasıyla alırsınız. Meslekte ilerlemek ve kendini geliştirmek çok kolaydır. Yeterki isteyin ve çalışın bu meslekten kısa zamanda iyi bir yaşam standardına kavuşursunuz.

Sizlere tavsiyem, eğitiminize en iyi şekilde tamamlayıp, her an faydalanın bilgi çok kıymetli bir hazine. Bilginin ve meslek sahibi olmanın kıymetini bilin. Sevgiyle kalın...

 

   ADEM ÜSTÜN 

 2009 MEZUNU/MUHASEBE ELEMANI

   Saygıdeğer Müdürüm, Değerli Öğretmenlerim, Sevgili öğrenciler ve son sınıfta olup iş hayatına bir adım atmış olan kıymetli stajyer öğrenciler, Değerli Makbule Hocamızın Muhasebe Sokağı çalışmasına benimde katkım olmasını istedim. Arkadaşlar ben okulunuzun 2009 yılı mezunuyum. Mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulunda 2 yıllık önlisans eğitimini tamamladım. bu süre zarflarında gerek kendi mesleğim olan muhasebe işi olsun gerek başka iş olsun çalıştım. Ama başka işlerde çalıştığımda huzursuz oldum. Kendi kendime dedim ben bu okulları boşa mı okudum. Neden kendi mesleğimi yapıp kendimi geliştirmeyim iyi bi yerlere gelmeyim diye düşündüm ve bu muhasebe mesleğine okulumu bitirir bitirmez geçiş yaptım. Şuanda mali müşavirlik bürosunda yönetici pozisyonunda çalışmaktayım. Ben bu  seviyeye gelmek için 2 yıl sabrettim nasıl sabrettin diye düşünecek olursanız para konusunu düşünmedim başkaları o kadar düşük maaşlamı çalışıyorsun dediklerinde aldırış etmedim. Evet ben iki yıllık mezundum bu mesleğe 2012 yılında tam karar alarak başladım ve 500,00 TL maaşla başladım. Gerçekçi olmak gerekirse belki şuanda hepiniz aklında olan şeydir bu kadar düşük maaşlamı çalışacam demek bende böyle düşündüm ama sabrettim dayandım azimli ve kararlıydım ne olursa olsun bu işi öğrenecem demiştim. Gerek çalışma arkadaşlarım gerek yönetici pozisyonunda arkadaşlarımın her dediğini yaptım. Yani çay,yemek,bulaşık bu işlerin hepsini yaptım bu yollardan geçerek maaşım tabi dönem dönem arttı. Tabi bu çalışma zarfında 2 yılda Açıköğretim işletme fakültesine kaydımı yaptırırak 2014 yılında yükseklisans öğrencisi olarak bende 4 yıllık diplomama kavuştum. Askerliğimi kısa dönem olarak tamamladım. ve şimdi ise mali müşavirlik staj başlatma sınavına hazırlanmaktayım.İnşallah  3 yıl veya 4 yıl sonra bende mali müşavirlik ruhsatımı almış olurum. Arkadaşlar size tavsiyem olarak gerçekten önünüze bi gelecek bi plan koyun ben bu mesleği yapacam veya 4 yıllık üniversiteyi kazancam diyerek çabalayın azim edin, bende sizin oturduğunuz sıralardan geçtim ama size abi tavsiyesi olarak  gerçekten oturduğunuz o sıraların hakkını verin sonradan pişman olmayın laylaylomluk bi eğitim hayatını bırakın emin olun sizi ne yanınızdaki arkadaşınız kurtarır nede başkası o yüzden tek düşünün tek başınıza plan kurun.                                          

              Arkadaşlar lise stajımı Ziraat bankasında yaptım evet o zaman arkadaşlarım 200 alıyordu ben devlet kurumu olduğu için 350 alıyordum ama gel gör ki ben staj dönemi boyunca muhasebeye dair hiçbir şey öğrenmedim bu stajımıda başarılı bi şekilde tamamladım ziraat bankası personelleri beni sevmişti bırakmak istemediler ama onlarında yapacak bir şeyi yoktu haziran ayında staj dönemi bittiği için ayrılmıştım. Ve muhasebeye dair hiç bilgi yok aklımda ortada kalakaldım. Muhasebeyle alakası olmayan işe girdim çalıştım ama ne fayda kendi mesleğini yapmadıktan sonra para kazansanda vasıfsız bi eleman olarak kalcaktım. Çok zaman geçmeden bu mesleğe atıldım ve başardım. En azından kendimi kurtaracak seviyeye geldim. 

               Son olarak siz siz olun arkadaşlar şuan önünüzde 3 tane seçenek var birincisi iyi bir üniversite kazanmak, ikincisi ben mesleğimi yapacam deyip bu yola azimle girmek, üçüncüsü aman başka iştede çalışsam olur diye düşünebilirsiniz. Ama asla üçüncüsünü düşünmeyin. Bakın arkadaşlarım muhasebe nankör bi meslektir niye derseniz çünkü hergün bi kanun her gün bir şey çıkıyor ama bu mesleğin içinde olursanız öğrenmeyi isterseniz her şey kolay ve güzel gelir. Ve en sonunda güzel bi yerde çalışma imkanı doğar. En kötü ihtimal bu mesleği öğrendikten sonra bir şirkete girseniz en az 1500- 1750 tl maaşla başlarsınız. Ve zamanla illaki artacaktır verdiğim örnek rakam düşük ihtimal tabi bundan yüksek olabilir neden olmasın herşey size bağlı değilmi sizin öğrenmenize bağlı değilmi. Sağlıcakla, kararlı ve geleceğe umutla bakmanız dileğiyle hepinize başarılar diliyorum.                                                                                                                          

                                                                              SAYGILARIMLA,  2009 YILI MEZUNU   /  ADEM ÜSTÜN

          Merhaba,   Adım Figen Akcan

Okulumuzdaki Eğitim dönemim; 1989-1992 Yılları arasında geçti.

Okulumuzdan mezun olduğum yıldan sonra, eğitimimi Niğde Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'nda  1994-1996 yılları arasında tamamladım. Daha sonra Mali Müşavir olmaya karar verdiğimde Anadolu Üniversitesinden Lisans Eğitimimi tamamladım.

Çalıştığım Kurumlar ;

Güven-İş Hidrolik San ve Tic Ltd Şti. (1996-1997)

Mediko-Teknik San ve Tic Ltd Şti. (1997-1998 )

Alfa Elektrik Ticaret ve San AŞ firmaları olmuştur. (1998 -       )

İş hayatına, 1996 yılında başladım. Bir yılı ön muhasebe olmak üzere On yıl Muhasebe servisinde görev yaptım. 2006 Yılından bu yana Mali Müşavir olarak bağımsız çalışmaktayım.

Muhasebe mesleği insanın kendisini geliştirmesine imkan sağlayan bir meslek olduğu için mesleğimi seviyorum, hayatıma düzen ve disiplin getirdiğine inanıyorum. Muhasebe ve  Müşavirlik, zaman ve çalışma ile birlikte elde edebileceğiniz, güven duyulan,  başarı getiren, iyi bir kariyer yapmanıza imkan sağlayan meslektir.

Okulumuzdaki eğitim yıllarımdan aklımda kalanlar;

Öğretmenlerimizin çok deneyimli ve samimi olması, pilot okul olmamız, şuan özel okullarda bile olmayan beden eğitimi salonumuzun kalitesi,  yepyeni bir bilgisayar sınıfımızın olması, o dönemdeki okul müdürümüz Abdullah Yurdabakan hocamınız bilgisayar dersimize girmesi, Hüseyin Otuz  hocamızın tatlı sert bakışları, Ender Bayram hocamızın o yumuşak ses tonu ile bize hitabeti, Necla Sönmez hocamızın hayata dair bize aktardığı bilgiler, ve tabi ki o yıllarda eleştirdiğimiz ama şuan iyi ki varmış dediğim disiplin kuralları ile halen süren güzel dostluklarım...

Arkadaşlar, sizlerin yerinde olduğum günlerde çok farkında olmadığım ama sizin için geç olmadığını düşündüğüm naçizane tavsiyelerim; gelecekte mutlu olmanız ve mesleğinizi severek yapmanız için ne olmak istediğinize karar verin. Buna sizi ulaştıracak en önemli kurum okuldur.

Öğretmenlerinizin uyarı ve tavsiyelerinin sizlerin geleceği için olduğunu, ve birer altın değerinde olduğunu unutmayın, bu nedenle öğretmenlerimizin bilgi ve tecrübelerine güvenin,  iyi mevkilerde görev almanız ve kaliteli bir yaşam sürmeniz için verilen bilgilere çok iyi kulak verin,  gerekirse yönlendirmelerini talep edin, ideallerinizi yüksek tutun, çok çalışın, gayret edin, pes etmeyin.

 

Büyük bir sevinç ve heyecan içinde bu mektubu yazdım. Hepinizin gönlünden geçen iyi dileklerinizin gerçekleşmesi ümidiyle, sevgiler , saygılar...

Figen Akcan

 

GÖKHAN AKAY

Değerli Öğretmenlerim ve Sevgili Arkadaşlar,

 

2006-2010 yılları arasında eski adıyla Yenimahalle Anadolu Ticaret Meslek Lisesi'nde lise eğitimimi tamamladım. Başlangıçta aile etkisi ile zoraki başlamış olduğum bu bölüm/okul zamanla severek vakit geçirdiğim bir yer haline gelmişti. Tabi ki bu alışma ve sevme sürecinde arkadaş ve okul ortamının etkisi çok fazlaydı. Geriye dönüp baktığımızda, ben ve arkadaşlarımın 4 yıl boyunca sayısız güzel ve mutlu anılar ile mezun olduğu aklımıza gelmektedir. Hâlâ en yakın çevrem bundan 13 yıl önce aynı sıralarda eğitim görmeye başladığım arkadaşlarımdır.

İlk başta sıkıcı gelen muhasebe dersleri daha sonradan başta Sayın Makbule ALTINOK Hocamızın ve diğer hocalarımızın desteği ile birlikte keyifli bir hâl almıştı. Zamanla alan derslerini kaçırmamak adına daha fazla gayret gösterir hale gelmiştim. Her ders ve konuda olabildiğince derse katkı sağlayarak ve fazla çaba göstermeden sadece dersi derste dinleyerek derece ile okulu bitirerek mezun oldum. O yıllarda meslek liselerine uygulanan katsayı uygulaması nedeniyle üniversite sınav puanlarımız düşürülmekte ve 4 yıllık olarak kısıtlı okulları kazanabilme şansımız bulunmaktaydı. Mezuniyet sonrasında 2010 yılında Dumlupınar Üniversitesi – Muhasebe (Lisans) bölümünü kazandım. Lise hayatımda kazanmış olduğum bilgi ve birikimler sayesinde 4 yıl boyunca kolayca derslerde başarı sağlayarak buradan da mezun oldum. Daha sonra Mali Müşavirlik sınavlarına girerek yine lise hayatımdaki bilgi ve birikimim sayesinde 2017 yılında Ankara 1.si ünvanı ve dönemimde Türkiye'nin En Genç Mali Müşaviri olarak (25 yaş) Mali müşavirlik ruhsatımı elde ettim. Aynı süreçte Gazi Üniversitesi İşletme bölümünde Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. Şu anda ise Endüstriyel Tesis İnşaatı yapan bir firmada görev yapmaktayım.

Sevgili arkadaşlar, farkına varmanızı isterim ki mezun olduğumuz/mezun olacağınız okul, muhasebe ve finansman üzerine gerçekten kaliteli eğitim veren bir okuldur. Gelecekte başarılı olacağına inanmanız, güvenmeniz ve yeteri kadar gayret göstermeniz halinde ulaşılamayacak bir mevkii/başarı bulunmayacağını düşünmekteyim. Henüz benimde başlangıcında bulunduğum mesleğimizi, sizlerin de aramıza katılarak daha da güzel yerlere getirmemiz dileğiyle...

Hepinize sonsuz başarılar.

Gökhan AKAY

16.07.2019

 

 

" Başarınızın büyüklüğünü inancınızın büyüklüğü belirler."

-       L. Annaeus Seneca.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.06.2020 - Güncelleme: 22.09.2023 18:28 - Görüntülenme: 811
  Beğen | 1  kişi beğendi