T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / YENİMAHALLE - Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Nerelerde staj yapabilirim ? (MUHASEBE)

ANKARA/YENİMAHALLE AHİ EVRAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MUHASEBE FİNANSMAN ALANI ÖĞRENCİLERİNİN                                          İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİMİ

  Bilgisayarlı muhasebe mesleğinin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur. Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile şirket ve işletmelerin muhasebe birimlerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ülkemizde, muhasebecilik 3568 sayılı yasa ile düzenlenmiş bir meslektir. Mesleğin eğitiminde bay-bayan ayrımı bulunmamaktadır.      

 Ülkemizin, en büyük sorunu genç işsizliğidir. Ancak işsizlikten ziyade bir diğer sorun mesleksizlik sorunudur. Bütün sektörlerde kalifiye eleman  ve nitelikli işgücü ihtiyacı vardır.  Finans sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü Meslek liselerinde yetişmektedir, bu nedenle önemli bir misyonu yerine getirmekteyiz.

  İş dünyası ile yakından ilgili olan bir alandır. Muhasebecilik mesleği işletme ile devlet arasında köprüdür. İşletmeler ve devlet açısından her geçen gün daha da önemli bir meslek haline gelmektedir.

 Öğrencilerimizin İşletmelerde Beceri Eğitimi yaptıkları işletmeler;  SMMM Büroları (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir), YMM (Yeminli Mali Müşavirlik),  kamu kurumları ve özel şirketlerin muhasebe departmanlarıdır.

 Öğrencilerimizin pek çoğu beceri eğitimi yaptıkları işletmelerde kalmaktadır. Kısa yoldan kazanç elde etmek ve staj yaptıkları işletmede kalarak üniversite tahsile yapmak isteyen öğrencilerimiz ve açık öğretim fak. yararlanarak, Muhasebe-işletme-maliye vb. bölümlerini okuyarak hem çalışıp kazanç elde etmekte hem de üniversite eğitimi almaktadır. Alan öğrencilerimizin Lisans ve Ön lisans programlara yerleşimde başarısı en yüksektir. 

 

·       İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ İÇİN İLİMİZDE EN ÇOK ÖĞRENCİ YERLEŞTİRDİĞİMİZ BÖLGELER

Ankara Yenimahalle Bölgesi iş dünyasının merkezindedir:          Ostim Sanayi Sitesi,

 Gimat Toptancılar Sitesi,

Gersan Sanayi Sitesi,

Hurdacılar Sanayi Sitesi,

İvedik Organize Sanayi sitesi,

Sincan Organize sanayi sitesi,

İstanbul yolu üzerindeki kurumlar ve fabrikalar 

Belediyeler, kamu kurumlarının muhasebe departmanları

Holdingler, şirketler.

Yenimahalle, Demetevler, Ulus, Kızılay, Siteler, Sincan, Etimesgut, Eryaman, Çankaya bölgelerindeki SMMM Bürolarına öğrencilerimizi yerleştirmekteyiz.

Aslında, Ankara ili çapında her yere öğrenci yerleştirmekteyiz. Ayrıca öğrencilerimiz işletmeler tarafından beğenilmekte ve tercih edilmektedir.

 

·        Öğrencilerimizin "İşletmelerde Beceri Eğitimi" kapsamında işletmelere yerleştirilmesinde hiç sorun yaşanmamaktadır. Hatta talep fazlası vardır. Maalesef her yıl artan sektördeki ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktayız. Gelen taleplerin nerdeyse ancak % 50 sini karşılayabilmekteyiz. Ankara genelinde okullarda başka alanların açılmasından dolayı Muhasebe Alanı öğrenci mevcudu azalmış olduğundan,  son birkaç yıldır sektörde muhasebe elemanı açığı oluşmuştur. İşletmelerde Beceri Eğitimi kapsamında Öğrenci çalıştırmak isteyen Muhasebe ofisleri ve şirketler öğrenci bulamamaktan yakınmaktadırlar. Ancak yine de  en fazla ilgi gören ve en fazla öğrencisi olan alandır.

 

·        Muhasebe Finansman Alanı/Bilgisayarlı Muhasebe Dalı istihdam oranı en yüksek alanlardan biridir.  ASMMMO odasına kayıtlı 13.406, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir mevcuttur. Ankara ili kayıtlı  YMM sayısı 1463´dır.  Muhasebe ofislerinde ortalama 3-4 eleman çalışmaktadır. Yanında çalışan ara elemanlarla birlikte büyük bir meslek alanıdır. Özel şirketlerin muhasebe departmanları da oldukça fazla Muhasebe elemanı çalıştırmaktadır. Genel Lise mezunları bile Muhasebe alanında kendilerini yetiştirerek iş bulabilmektedir.

  

·        İşletmelerde Beceri Eğitimi oldukça önemlidir, öğrencilerimizin büyük bir kısmı mezun olduktan sonra staj yaptıkları işletmelerde istihdam edilmektedir. İşverenlerin de pek çoğu mezunumuzdur.

 

·        Bu meslekte çalışmak isteyen, kariyer yapmak isteyen öğrencilerimizin tamamı sektörde rahatlıkla iş bulabilmektedir. Bu meslekte tatmin edici düzeyde kazanç ve statü elde etmektedirler.

 

·        Muhasebecilik sektöründe bayan elemanlara da ilgi fazladır. Bayan personel sayısı giderek artmaktadır. Ofis ortamında ve insan ilişkisine dayalı bir çalışma ortamı vardır. Sektörde cinsiyet ayrımı yoktur.

 

67

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.06.2020 - Güncelleme: 26.08.2023 12:47 - Görüntülenme: 3813
  Beğen | 4  kişi beğendi